Babymassage

Babymassage: hvorfor og hvordan du kommer igang

Fordele ved babymassage

Kunsten i babymassage er blevet brugt i store dele af verdenen i tusinder af år. Og selvom fordelene ved at massere sin baby – eller nyfødte – har været kendt længe, er der nu nye studier, der bekræfter det, som mange forældre har vidst fra starten – at massage både er godt for barnet samt for forældrene.

Nogle af de utrolige – og nu videnskabeligt dokumenteret – fordele ved at massere din baby inkluderer:

  • forbedring af søvn og afslappelse hos babyen
  • reduceret gråd
  • positiv indflydelse på stresshormoner
  • små forbedringer i vægtforøgelse hos for tidligt fødte babyer
  • bedre interagering mellem baby og forældre

Massage menes at afstresse kroppen, ved at stimulere det autonome nervesystem som bla. kontrollere puls og fordøjelse. Når du kombinerer dette med fordelene ved hud-til-hud kontakt mellem mor og barn, som er med til at afgive forholdsdannende hormoner så som oxytocin, har du en rigtig god grund at implementere babymassage i din hverdag.

Sådan kommer du igang

På trods af at massage af nyfødte kan hjælpe på søvn og afslapning, er der ingen der vinder ved at give massage, hvis den lille er træt, sulten eller oprørt. Vælg et tidspunkt hvor din baby er mæt og rolig – måske lige efter han eller hun er vågnet fra sin lur eller lige efter et bad. Det er bedst at vente 20 minutter efter et måltid, så din babys fordøjelse ikke bliver påvirket af den blide massage.

LÆS OGSÅ:  Hvor længe går der før man taber sig på maven efter fødsel?

Ideelt skal din baby være nøgen eller kun være iført en ble, så der er plads til masser af hud-til-hud kontakt. Sørg for at værelset er opvarmet, med rolige omgivelser og uden nogle skarpe lys. Placer din baby på et blødt men sikkert underlag. Du skal huske at have rene hænder (uden smykker på), bruge babylotion eller babyolie og ikke mindst tage noget tøj på, der godt må blive fedtet lidt ind.

I tilfælde af at din baby har allergi, er det bedre at vælge en grøntsagsolie frem for en nødde-baseret olie.

Massagetekniker

Der er ikke en bestemt metode, der er bedst for alle nyfødte, da hver baby og forældre er unik. Her er nogle tips til en fuldkrops-babymassage.

Tid
Reserver 10-20 minutter af din dag til at gennemføre massagen i et langsomt tempo.

Fødderne
Efter at du har påført noget olie eller creme på dine fingre, kan du starte med at massere fødderne, da dette område er mindre følsomt end andre kropsdele.

Lav små, roterende cirkelbevægelser på babyens hæle med dine fingre. Lav derefter langsomme men faste strøg fra deres hæle ned imod deres tæer.

Afslut fodmassagen ved at hive forsigtigt i hver tå med din tommelfinger og pegefinger. Start fra bunden af tåen og lade fingrene glide hele vejen op til toppen.

LÆS OGSÅ:  Kostråd under din graviditet

Benene
Bagefter kan du lave lange ‘malke’ strøg fra babyens skindeben hele vejen op til deres lår omkring hofterne.

Bøj til sidst forsigtigt babyens ben op mod maven – ét ben ad gangen – for afhjælpe den lille med at komme af med luft i maven.

Overkroppen
Bevæg dig derefter op mod skuldrene – brug cirkulere strøg hele vejen op mod babyens bryst og gentag derefter ‘malke’ bevægelsen fra før, ned ad overarmene hele vejen ned til underarmene. Ligesom med tæerne, kan du hive forsigtigt i hver finger med din pegefinger og tommelfinger. Dette vil løsne spændinger i hænderne.

Maven
Før du begynder at massere din babys mave, skal du huske at tjekke, at den lille mave er blød – ikke hård. Og hver sikker på at hun stadig er glad og tilfreds.

Hvis alt er fint, kan du lave blide og kærtegnende strøg i cirkulære bevægelser på maven. Husk at undgå området tæt på navlen, hvis din baby er nyfødt.

Hovedet
Derefter kan du prøve en blid ansigts- og hovedbundsmassage. Lav små cirkler med spidserne af din fingre på din babys hovedbund. Undgå at bruge med neglene og undgå at komme tæt på de områder, hvor kraniet endnu ikke er vokset helt sammen.

LÆS OGSÅ:  Fødevarer som du bør undgå, under din graviditet.

Brug efterfølgende dine fingre til at lave lange, bløde og kurvede strøg fra panden og ned til kinderne.

Afslutning
Er den lille stadig afslappet og i godt humør på dette tidspunkt? Hvis ja, godt klaret! Du kan nu afslutte ved at vende din baby om på maven og give en rygmassage.

For at gøre dette kan du prøve at lave små cirkler på hver side af rygraden – hele vejen fra lænden og op til nakken. Til sidst kan du lave lange, faste strøg fra skuldrene og ned fødderne.

Når du er færdig, er det tid til at få noget blødt tøj på din baby.

 

Om du gør babymassagen til en del af din hverdag, eller indfører den som en speciel aktivitet, når der er tid til det, vil både du og din baby elsker muligheden for at være tætte og knytte endnu stærkere bånd imens i deler et magisk øjeblik af berøring.

 

Spiser - eller skal din baby spise - økologisk?

Se resultater

Indlæser ... Indlæser ...
(Besøgt 190 gange, 5 besøg idag)

Tilmeld nyhedsbrev