Tab fedt efter graviditet

Hvor længe går der før man taber sig på maven efter fødsel?

Gennemsnitsvægten for en nyfødt baby er ca. 3.500 gram. Men hvor mange gram vil du veje, når du forlader fødestuen? Og hvor lang tid vil der gå, før at du kan få din “gamle” krop tilbage? Da vægttabet kan variere meget fra kvinde til kvinde, og er baseret på en lang række af forskellige faktorer – som f.eks. hvor meget vægt du har taget på under graviditeten, om du ammer, dine spisevaner samt træningsvaner – er der alligevel visse vægttabs-milepæle du kan notere i din kalender.

24 timer efter fødsel

Kvinder taber sig i gennemsnit 5,4 kg lige efter fødslen. “Du føder babyen, taber blod, væske, fostervand” fortæller talskvinden for The Academy of Nutrition and Dietetics, Sarah B. Krieger, MPH, RD, der besøger gravide kvinde, samt mødre der har børn i op til 3-års alderen. I denne 24-timers periode vil din flotte, runde mave hastigt begynde at skrumpe ind, tilføjer hun. Med andre ord: en stor del af din mave er ren… baby.

1 uge senere

Du tisser stadig en masse væsker ud fortæller Krieger, hvilket betyder at du fortsat taber vægt. Men stil dig ikke op på vægten endnu, foreslår Krieger: “Fokuser i stedet på hvordan tøjet sidder, fremfor hvad vægten fortæller dig”.

LÆS OGSÅ:  Fødevarer som du bør undgå, under din graviditet.

At amme kan også spille en stor rolle under vægttabet. På trods af at ammende kvinder anbefales at indtage yderligere 500 kalorier i deres kost, taber de sig oftest mere efter en fødsel. “Kvinder har en tendens til at tabe mere vægt efter en fødsel, hvis de ammer, da amning forbruger kalorier” fortæller Ashley Roman, MD, der er klinisk assisterende professor hos Department of Obstetrics and Gynecology på NYU Langone Medical Center. Men Krieger noterer dog, at dette ikke er tilfældet for alle. “Nogle kvinder taber måske mere vægt end andre, uanset om de ammer eller ikke ammer” siger hun.

2 uger senere

Krieger mener ikke, at mødre bør veje sig selv i løbet af de første 2 uger, da du måske stadig er ved at komme igang med amningen og da “dine hormoner er ved at stabilisere sig”. Med andre ord: du er stadig i en periode, hvor dét at se et uønsket tal på vægten, muligvis kan tvinge tårerne frem! Derudover tilføjer hun: “tallet på vægten giver ikke et særligt godt billede af din kropsfedt, så lad være med at miste modet”. Krieger anbefaler, at man måler sig rundt om livet med et målebånd én gang om måneden, for at måle centimeter i stedet for kilo.

LÆS OGSÅ:  Babymassage: hvorfor og hvordan du kommer igang

1 måned senere

Det lyder næsten for godt til at være sandt, men det er ikke unormalt for nye mødre at tabe op til 9 kg i løbet af den første måned efter fødslen. Da de fleste kvinder får anbefalt at tage op til 13 kg på under fødslen, kan du efter en måned, være godt på vej til at være tilbage i den vægtklasse du var i, inden du blev gravid.

6 uger senere

Livmoderen returneres til bækkenet omkring dette tidspunkt, så din mave både vil blive fladere og mindre. “Det er en stor forandring, hvad angår maven,” fortæller Krieger.

Et par måneder senere

Ifølge ACOG burde du – såfremt du har vedligeholdt sunde spisevaner under og efter din graviditet – være tæt på din normale vægt inden for nogle få måneder efter fødslen. Hvis du samtidig har mulighed for lidt træning undervejs, vil det hjælpe dig med at blive strammere, hurtigere.

9 måneder senere

Krieger fortæller, at der er en vis sandhed i ordsproget “9 måneder på, 9 måneder af”. Men hvis du har taget mere på end det anbefalede, kan det muligvis tage en smule længere, før du ligner “dig selv” igen. Bare hæng i og kæmp videre!

LÆS OGSÅ:  Træning under 3. trimester har fordele for dit barn

“Det endegyldige faktum er, at kvinder taber deres fødselsvægt i deres eget tempo” siger Krieger.

Krieger advare også imod populære diæter, der ikke promoverer langvarigt fedttab. Hvad der er endnu værre, er lynkure der fjerner vigtige næringsstoffer i din diæt og dermed kan udskyde helingen af din krop efter fødslen og samtidig frarøve din baby kritiske kalorier og vigtig næring såfremt du ammer.

“Så længe du spiser nok kalorier fra næringsrige madgrupper, der sikre din krop de vitaminer og mineraler den skal bruge under en diæt, og samtidig inkludere lidt fitness hverdag, vil du ikke bare være en sund mor, men også en rollemodel for en sund livsstil for dine børn” fortæller Krieger. Og, du vil se godt ud imens du gør det!

 

Hvad kigger du efter, når du skal købe udstyr/møbler til den lille?

Se resultater

Indlæser ... Indlæser ...
(Besøgt 359 gange, 8 besøg idag)

Tilmeld nyhedsbrev